Koulukiusaamisesta ei voi puhua liikaa. #Stopkoulukiusaamiselle -kampanja on löytänyt yhden keinon, joka patistaa miettimään, miten estää kiusaamista.
Ystävälliset sanat ovat ilmaisia. Jokainen on tärkeä. Kylvä ystävällisyyttä!
Kiviin on kirjoitettu mietinnän arvoisia ajatuksia, ja niitä voi löytää mitä yllättävimmistä paikoista. Kivi saattaa osua kohdallesi vaikkapa tien vierellä, sillan kaiteella tai patsaan juurella, missä vain.
Murikoiden alkuperä johtaa JHL:n Varsinais-Suomen koulunkäynninohjaajien verkostoon. Verkoston puheenjohtaja Sanna Pihakivi kertoo, että tänä syksynä järjestettiin neljättä vuotta peräkkäin #stopkoulukiusaamiselle-tempaus, joka nostaa näkyvästi esiin koulukiusaamista.
”Nollatoleranssi kiusaamiselle. Koskee myös aikuisia!”
Kouluissa ja vapaa-ajalla tapahtuva kiusaaminen on tuhansien lasten ja nuorten arkea. Joidenkin arvioiden mukaan noin 15 prosenttia lapsista ja nuorista kohtaa koulussa erilaista kiusaamista ja väkivaltaa.
Kiusattu joutuu usein parantelemaan henkisiä haavojaan koko loppuelämän ajan.
Vuosittaisissa tapahtumissa on ollut mahdollista paitsi keskustella aiheesta, myös askarrella jotain kannustavaa, konkreettista ja näkyvää.
Tänäkin vuonna ennen koulujen alkua Salon iltatorilla järjestetty tapahtuma keräsi runsaasti väkeä maalaamaan kiviä ja pujottelemaan helmistä ystävärannekkeita.
Hyvää mieltä mutta myös vakavia ajatuksia
– Maalaamme niin sanottuja kehukiviä. Niihin laitamme kannustavia ja ystävällisiä sanoja ja lauseita, Kivien tarkoitus on levittää hyvää mieltä ja herättää ajatuksia, Pihakivi kertoo.
Pihakivi on maalannut malliksi värikkäitä kiviä, joihin hän on lisännyt kauniita kehotuksia ja hyvänmielen ajatuksia. Kivien maalaamismahdollisuus on innostanut useampana vuonna eri tapahtumissa niin lapsia kuin aikuisia maalamaan omia kehukiviään.
– Kiviä on kuulemma levinnyt jo ympäri Suomea ja jopa Eurooppaan, Pihakivi kertoo.
Maalaamansa tai löytämänsä kiven voi laittaa kiertoon hyvää mieltä tuottamaan. Tai sen voi sujauttaa taskuunsa tuottamaan onnea. Tai vaikka kirjahyllyn päälle muistuttamaan siitä, että joka ikisestä ihmisestä ja joka päivästä löytyy hyvyyttä.
Liitto ja yhdistykset hyvällä asialla
Pihakivi haluaa välittää kiitoksensa JHL:n yhdistyksille tuesta, jonka avulla verkoston aktiivit pystyvät hankkimaan materiaalia ja välineitä hyvään tarkoitukseen. Kivet ovat ilmaisia, mutta maaleihin ja pensseleihin sponsoriapu tulee tarpeeseen.
– Liiton näkyvyydestä koulukiusaamiskampanjassa on tullut tosi hyvää palautetta, Pihakivi sanoo.
Pari vuotta sitten JHL:n Varsinais-Suomen koulunkäynnin ohjaajien verkosto kiinnitti neulomalla huomiota inhimilliseen välittämiseen. Verkoston jäsenten käsissä syntyi yli sata paria villasukkia.
Hope ry -yhdistys, joka toimii vapaaehtoisvoimin ja auttaa lapsiperheitä, välitti tuolloin sukat lämmittämään niin pieniä kuin isompia varpaita.
– Hitaasti valmistuvat villasukat ovat osoitus siitä, ettei kaikkien asioiden arvoa voi mitata rahassa. Villasukat rohkaisevat inhimillisyyteen. Kukaan ei voi olla kovin pelottava, jos hän käyttää villasukkia, kuvaili Pihakivi kampanja-ajatusta vuonna 2017.
JHL:n Varsinais-Suomen koulunkäynninohjaajien verkosto on tapahtumien ja tempausten ohessa puhunut koulurauhan ja erilaisuuden puolesta. Verkosto on joka vuosi koulujen alkaessa laatinut aiheesta mielipidekirjoituksen, ja ne ovat aina saaneet palstatilaa sanomalehdissä.
Kuten Sanna Pihakivi tämän vuoden yleisönosastokirjoituksessaan toteaa:
”Olemme erilaisia, mutta yhtä arvokkaita. Nollatoleranssi kiusaamiselle. Koskee myös aikuisia!”
Tee oma kehukivi! Kirjoita valitsemaasi kiveen hyvää mieltä levittävä ajatus ja tunniste #stopkoulukiusaamiselle. Jos julkaiset kivestä kuvan sosiaalisessa mediassa, merkitse siihen myös tunnus #motiivilehti.